Therese Thorbjørnsen, gruppeleder for Sarpsborg Arbeiderparti og Siri Martinsen, gruppeleder for Fredrikstad Arbeiderparti.
Therese Thorbjørnsen (til venstre), gruppeleder for Sarpsborg Arbeiderparti og Siri Martinsen, gruppeleder for Fredrikstad Arbeiderparti.

Frykter økte priser på kremasjon

I en pressemelding skriver Siri Martinsen og Therese Thorbjørnsen, som er gruppeledere for Fredrikstad Arbeiderparti og Sarpsborg Arbeiderparti, at de frykter økte priser på kremasjon for innbyggerne i Nedre Glomma når Høyre privatiserer krematoriet.

Publisert Sist oppdatert

Bystyrene i Sarpsborg og Fredrikstad behandler i disse dager sak «om drift av krematorium.» De styrende partiene i begge byene går inn for privatisering av krematoriedriften. 

Siri Martinsen, gruppeleder i Fredrikstad Ap og Therese Thorbjørnsen, gruppeleder i Sarpsborg AP frykter at det er innbyggerne som må betale i dyre dommer når Høyrepartienes vil privatisere i Nedre Glomma.

Utredningen for Sarpsborg finner du her

– Da Arbeiderpartiet styrte i Sarpsborg og Fredrikstad var vi opptatt av å legge til rette for godt samarbeid mellom byene når det var naturlig. Det er det i denne saken. Derfor ønsket vi et interkommunalt selskap (IKS.) Det har blitt enstemmig vedtatt i begge våre byer. Til og med den nye Høyreordføreren i Fredrikstad mente dette var en god idé og stemte for i sin tid, skriver Siri Martinsen og Therese Thorbjørnsen.

Nå er det Høyre som styrer i begge byene, og nå ønsker de å privatisere krematoriet. 

Arbeiderpartiet frykter at det er innbyggerne i Nedre Glomma som får kjenne på lommeboka når Høyrepartiene setter i gang med privatiseringen.

– Ved å få en privat tilbyder til innbyggernes krematorietjenester, frykter jeg at prisen øker massivt for innbyggerne våre, da det er slik at private skal tjene penger på sin drift, sier Siri Martinsen.

– Som kommune har vi ansvar for våre innbyggere fra vugge til grav, skriver de to i pressemeldingen.

– I dag dekker Sarpsborg kommune kremasjonsregningen for sine innbyggere. Ved en privatisering er jeg redd regningen til innbyggerne våre vil øke med tusenvis av kroner, fortsetter Therese Thorbjørnsen.

Ikke for sent å snu

Nå tar gruppelederne i Arbeiderpartiet til orde for at det heller bør sees på et interkommunalt selskap med Sarpsborg og Fredrikstad, og ber Høyrepartiene snu.

– Med et IKS vil kommunen ha innflytelse over utformingen av tilbudet og tjenesten ved krematoriet og vi kommer tettere på beslutningen. På den måten har vi kontroll på fremdrift og kostnader frem til bygget står ferdig, og ikke minst når kremasjonsutgiftene skal betales, skriver de to.

– Da sikrer vi en helhet mellom kremasjonsdrift og lokale gravplassmyndigheter, samtidig som vi sikrer et velferdstilbud for innbyggerne i Fredrikstad og Sarpsborg. 

– Vi er opptatt av å få til samarbeid mellom de to byene våre, et krematorium er helt naturlig at vi kan samarbeide om, og vi henstiller til høyresiden i begge byene om å være med på et interkommunalt selskap, vi mener det er feil å privatisere døden.

Innflytelse over utformingen av tilbudet

– Med et IKS vil kommunene ha innflytelse over utformingen av tilbudet og tjenesten ved krematoriet og vi kommer tettere på beslutningen. På den måten har vi kontroll på fremdrift og kostnader frem til bygget står ferdig, og ikke minst når kremasjonsutgiftene skal betales. Vi sikrer en helhet mellom kremasjonsdrift og lokale gravplassmyndigheter. Samtidig sikrer vi et velferdstilbud til Sarpsborg og Fredrikstads innbyggere.

– For Arbeiderpartiet er det ikke et alternativ at det er noen andre enn kommunen som har ansvar for kremasjon. Vi vil ha kontroll på hva den enkelte innbygger må betale.

– Ved et privat selskap har vi ikke det, det kan gå konkurs når som helst og i verste fall kan våre innbyggere stå uten tilbud i en lang periode. Arbeiderpartiet ønsker ikke å gi slipp på kostnadskontroll, som gir rom for at utenlandske eiere utnytter et uregulert marked. Konsekvensen kan bli at kommunen påføres økte utgifter til å dekke kremasjonsgebyrer, samtidig som vi mister inntektene et interkommunalt krematorium vil gi. 

– Alternativt vil vi påføre innbyggerne våre en ukjent kostnad for kremasjon, som igjen vil slå ut for hvem og hvor mange som kan ta seg råd til å velge fritt. 

Det vil ikke vi i Arbeiderpartiet være med på, avslutter Siri Martinsen og Therese Thorbjørnsen.

Powered by Labrador CMS