Franzefoss Minerals for noen år siden, under en demonstrasjon i Oslo.

Franzefoss Minerals utløste mange reaksjoner

Franzefoss Minerals som eier konseptet med kalking av graver, utløste mange reaksjoner da de i sommer fortalte at de fra 1. januar 2023 avslutter dette forretningsområdet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 12 mnd. gammel.

Konsernsjef, Hanne Markussen Eek i Franzefoss Minerals.

– Kostnadene er større enn inntektene og det har vært slik i flere år, derfor kan vi ikke forsvare denne delen av virksomheten lenger. Det er tøffe tider og krav til soliditet og lønnsomhet er blitt merkbart strengere, sier konsernsjef Hanne Markussen Eek.

Ettersom Franzefoss er eneste leverandør av dette konseptet, vil Norge sannsynligvis stå uten dette tilbudet fra årsskiftet.

– For å kunne forsvare drift i dette markedet, er vi nødt til å ha en ordretilgang på om lag 700 graver per år. Enkelt oppsummert har vi gått med underskudd de siste årene, sier Markussen Eek.

Hun legger vekt på at signalene fra markedet er gode fra januar - oktober, men når høsten kommer uteblir ordrene og interessen er fraværende. Når midlene skal fordeles i et stramt kommunebudsjettet, er det ikke lett å se at sanering av gamle graver bør få penger, og kalking av graver blir en gjentagende (og kanskje forståelig) salderingspost.

Ikke lukket døren helt

Franzefoss Minerals har ikke lukket døren helt for et fremtidig tilbud i markedet for kalking av graver. I et brev til sine kunder og samarbeidspartnere, går det fram at et vedtak om driftshvile vil bli tatt av selskapets styre i slutten i av året.

Men, som hun sier: – Får vi på plass et tilstrekkelig antall bestillinger for 2023 slik at videre drift kan forsvares, vil vi naturligvis videreføre salg av tjenester. Hun betrygger samtidig de som har lagt inn ordre på løsningen for neste år: – Vi vil naturligvis ikke løpe fra våre forpliktelser, så i de kommuner vi eventuelt måtte ha avtale om å kalke graver i de neste årene, vil dette bli ferdigstilt.

GRAV24 har blant annet vært i kontakt med Trygve Jensen i Kirkelig fellesråd i Trondheim. I hans øyne er kalking det eneste gangbare alternativet. Plastgraver på gravplasser: – Det beste alternativet er kalking.

Powered by Labrador CMS