Lise Lie (nærmest) og Sigrid Jakobsen demonstrerer produksjonen av Orbit-kista for de fremmøtte under Orbit-dagen i Larvik.

Begravelsesbyråene er interesserte i bærekraftige alternativ

– Det var kjekt å få se produksjonen og få vite mer om hvordan den fungerer, sier Jan Kristian Hverven fra Hverven begravelsesbyrå, en av deltakerne til Orbit-dagen i Larvik.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 12 mnd. gammel.

Henriette Moland, fra Motorforum i Larvik, presenterte en helt ny begravelsesbil. En ombygget Hongqi som er tilpasset bruk som bårebil.

Et 20-talls personer hadde møtt opp i lokalene til Orbit Norge for å høre hva skaperen av Orbit-kista, danske Peter Madsen, kunne fortelle om bakgrunnen for sin idé om et lett og bærekraftig alternativ til ordinære trekister.

Lett kiste lansert i Norge

Etter presentasjonen gikk turen ned til produksjonslokalene i 1. etasje, der man med selvsyn så dekorasjonen printes på, før kista skjæres ut fra lettvektsplata. Prosessen tok ikke mange minuttene.

Elida Berentsen (t.v.) og Kitty Sjåvik Falch fra Evigr fortalte om deres evigvarende blomster. Blomster som skal være holdbare og fine i flere år.

Bærekraftige blomster, gravminner og bårebil

Når de først skulle invitere bransjefolk til å lære mer om kista deres, mente Lars Dybwad i Orbit Norge, som stod bak Orbit-dagen 26. april, at de ønsket å vise fram et bredere spekter av bærekraftige produkt aktuelle for gravferdsdrift. Derfor fikk tre andre bedrifter presentere det de hadde å tilby.

Evigr fra Oslo fortalte om deres evigvarende blomster. Vanlige snittblomster importeres i stor grad med fly, har kort varighet og legger igjen et tungt CO2-avtrykk. Evigr sine blomster derimot, skal være holdbare og fine i flere år. Det skjer ved at blomstene dehydreres i et alkoholbad, og tømmes for nektar, gift og pollen, før de rehydreres med vann, konditorfarge og konserveringsmiddel. I motsetning til tørkede blomster, er Evigr sine blomster myke å ta på, og smuldrer ikke ved berøring.

De skal ikke erstatte bårebuketter, men kan være del av pynt under seremoni eller brukes i kontor eller samtalerom.

Rune Sigurdsen (t.v.) og Morten Bechmann presenterte nye gravminner av tre og stein under Orbit-dagen i Larvik.

Goodwood fra Tønsberg presenterte deres nye gravminner av tre og stein. Deres alternativ kombinerer ulike sorter eik eller lerk, gjerne med en fortid som undervanns kaifundament. Inskripsjonen får plass på steinen som monteres inni treverket.

Motorforum i Larvik avsluttet Orbit-dagen med deres nye helelektriske begravelsesbil, som er en Hongqi bygget om slik at den er tilpasset bruk som bårebil. Den passer både til tradisjonelle trekister og Orbit-kister. Når den ikke lenger skal benyttes som bårebil, kan den tilbakeføres til å bli personbil.

Vi spurte fire av de fremmøtte om hva de syntes om arrangementet og det de fikk oppleve denne dagen:

1) Navn
2) Stilling
3) Hvorfor er du her?
4) Hva er ditt inntrykk av Orbit-kista?
5) Hva er ditt inntrykk av Oribit-dagen?

Cecilie Bryde Torsby, Bryde begravelsesbyrå i Sandefjord

1) Cecilie Bryde Torsby
2) Daglig leder i Bryde begravelsesbyrå i Sandefjord
3) Vi er opptatt av natur og bærekraft.
4) Vi solgte den første Orbit-kista i Norge. Da jeg første gang så Orbit-kista for cirka 1,5 år siden, var mitt førsteinntrykk at den var veldig firkanta, men jeg vennet meg fort til det. Nå synes jeg den er stilig. Det enkleste er ofte det beste og det peneste, ikke minst med tanke på bærekraft. Jeg har flere kunder innom i lokalene som sier de ønsker denne kista.
5) Jeg syntes det var interessant å se den nye bårebilen. De som produserer gravminner hadde jeg hørt om før, men de med blomstene var ukjente for meg. Det er også fint å treffe andre fra bransjen, høre hva de tenker og hva de lurer på.

Jan Kristian Hverven, Hverven begravelsesbyrå, Sande i Vestfold

1) Jan Kristian Hverven
2) Daglig leder Hverven begravelsesbyrå i Sande i Vestfold
3) Det er spennende å få komme hit. Vi er en tradisjonell bransje, da er det viktig å tenke bærekraft i dagens samfunn. Som byrå er det viktig at vi kan tilby mer bærekraftige alternativ.
4) Veldig positivt, faktisk overraskende positiv. Det var kjekt å få se produksjonen og få vite mer om den fungerer. Det er et godt alternativ til tradisjonelle kister.
5) Alltid kjekt å treffe andre i samme bransjen, og få utveksle erfaringer. Kjekt å se nye produkt og oppleve utvikling i en tradisjonell bransje.

Lars Svanholm, Svanholm & Vigdal gravferd i Trondheim

1) Lars Erik Svanholm
2) Daglig leder Svanholm & Vigdal gravferd i Trondheim
3) For å se hva som finnes av bærekraftige alternativ og holde oss oppdaterte. Her var det en fin samling av ulike element innen gravferd.
4) Det er et fint alternativ til tradisjonell trekiste, men jeg tror ennå det kan gjøres noe med layout for å få den mer tiltalende og slik de fleste ønsker kisten. Den er ganske spartansk og enkel, men interessant. For våre ansatte er den veldig god i forhold til HMS da den bare veier 12 kg i motsetning til tradisjonelle kister som er rundt 40 kg.
5) Synes det var interessant å få vite om bærekraftige alternativ og hvordan den nye generasjonen tenker. Vi som gravferdsbyrå må tilpasse oss det etterlatte ønsker.

Anette Hallquist, Jølstad begravelsesbyrå i Oslo

1) Anette Hallquist
2) Leder for marked og produkt i Jølstad
3) Det var flere spennende presentasjoner. Det er gøy å se hvor lang de er kommet.
4) Vi er veldig positive til Orbit-kista. Det er et nytt produkt med en mer synlig miljøprofil.
5) Spennende å få høre om ulike miljøvennlige produkt tilpasset vår bransje. Det var en fin helhet som jeg kan ta med meg videre.

Powered by Labrador CMS