Prat om døden trakk fullt hus
Nesten 100 gjester fant veien til Kulturhuset i Oslo i forrige uke, da Fonus begravelsesbyrå inviterte til nok et gravøl og en prat om døden, sammen med programleder Thea Klingenberg.
Denne artikkelen er mer enn 12 mnd. gammel.
Av: Maria Nakken
Thea Klingenberg er først og fremst kjent fra podcasten Foreldrerådet, der livets første år er tema.
Men da hun mistet faren sin i kreft for tre år siden, og var tett på han i perioden før han gikk bort,
forsto hun at døden er underkommunisert, og at hun overhodet ikke var forberedt på det som skulle
møte henne. Så da bestemte hun seg for å lage den podcasten hun selv savnet, om livets siste
etappe. Podcasten Hei døden ble lansert i januar i år.
Med på laget har hun fått Terje Eid-Hviding og Fonus begravelsesbyrå, som sponsor og samarbeidspartner. Fonus er også opptatt av at vi må våge å snakke mer om døden.
– Det er et vanskelig tema. Men vår erfaring er at en samtale om døden kan bli en viktig samtale om livet. I tillegg erfarer vi at de som har snakket sammen om ønsker for begravelsen, får det litt lettere i planleggingen og i alle valgene som skal tas på kort tid. Og vi er spesielt opptatt av å fremsnakke at bisettelsen bør speile den man var i livet, sier Eid-Hviding.
For å feire podcast og samarbeid inviterte Fonus Thea med gjester til gravøl på Kulturhuset. Og arrangementet trakk fullt hus, med nesten 100 gjester. Klingenberg åpnet kvelden med å si at alle, både på scenen og i publikum, måtte være litt snille med hverandre denne kvelden, fordi temaet er tøft.
På scenen var også kreftsykepleier Marit Bergum Raasok, som jobber ved Lovisenberg Lindring og livshjelp og Astrid Rønsen som er fagansvarlig for videreutdanning i palliativ omsorg ved NTNU Gjøvik, i tillegg til Terje Eid-Hviding. Ekspertpanelet, ledet av Klingenberg, fikk spørsmål fra publikum om alt fra hvordan det er å jobbe med døden hver eneste dag, hvordan man snakker om døden til barn og hvilke valg og muligheter man har for egen og andres begravelse.
– Det er mange som er nysgjerrige på døden, men som likevel trenger litt hjelp for å komme i gang med en prat om det vi alle skal igjennom en dag, men som vi helst ikke vil tenke på i det daglige. Vi håper at vi, med våre arrangementer og med podcasten til Thea, kan gi folk verktøy som gjør disse samtalene litt enklere, sier Eid-Hviding.
Både Marit og Astrid har jobbet lenge med lindring og livshjelp til døende mennesker, og døden er en del av hverdagen deres. På spørsmål om hvordan de takler jobben sin, svarte begge at det er nyttig å fylle på med noe som gir energi.
– Jeg har blitt bevisst på hvem jeg omgås på fritiden. Jeg vil helst bruke tiden på venner og mennesker som gir meg energi og som gjør meg godt. Også har jeg hund og en tur med den er viktig terapi, sa Bergum Rassok fra scenen.
Som begravelseskonsulent blir du, i tillegg til å håndtere døde, også vant til å møte mennesker i dyp sorg.
– Jeg er imponert over mine kolleger i Fonus, som møter døden hver eneste dag. Det er en spesiell, men også en givende jobb. Vi ønsker å være både hjelpsomme og rause i møte med etterlatte som har mistet noen, sier Eid-Hviding.
Fonus begravelsesbyrå arrangerer flere gravøl gjennom året. Hittil har arrangementene blitt holdt i Oslo, men fremover planlegger begravelsesbyrået også arrangementer om døden andre steder på Østlandet.