Arve Juritzen, bystyrekandidat for Høyre
Arve Juritzen, bystyrekandidat for Høyre

«TRO DET ELLER EI»

Arve Juritzen (H) slakter byrådets behandling

– Det er trist og en stor skam at en så viktig rapport har ligget i skuffen i tre år, sier Arve Juritzen (H).

Publisert Sist oppdatert

Disse stiller til samtalen i Litteraturhuset

Abdullah Alsabeehg, Arbeiderpartiet

Arve Juritzen, Høyre

Øyvind Håbrekke, KrF

Arne Haabeth, MDG

Geir Lippestad, Partiet Sentrum

Sareedo Ali, Rødt

Stian Amadeus Antonsen, SV

Omar Samy Gamal, SV (byråd for kultur, idrett og frivillighet)

Gøril Havro, Venstre

Samtalen ledes av styreleder i STL Oslo, Tor Øystein Vaaland

Pr: 28. august 2023

Juritzen er lite imponert over byrådet i Oslo sin handlekraft når det gjelder kirke-, tros- og livssynspolitikk. Han peker på den dårlige politiske fremdriften av et så viktig tema. – Her er det kasta bort mange penger på en stor rapport, og det er respektløst overfor alle de som har jobbet med den, sier han ettertenksomt. 

Byrådet i Oslo satte i 2019 ned et Tros- og livssynsutvalg, som skulle utrede fremtidig tros- og livssynspolitikk i hovedstaden.

Dette arbeidet endte med rapporten «Tro det eller ei», som våren 2020 ble overrakt byrådsleder Raymond Johansen.

Se kommentar fra byråd Omar Samy Gamal (SV) nederst i saken.

Arve Juritzen har nå aktivt kastet seg inn i politikken. Han er bystyrekandidat for Høyre i Oslo til årets valg. Best kjent er han kanskje som forlegger og fra sin tid i TV-ruta. Han stiller også til gjenvalg i Oslo bispedømme. 

Samtale i Litteraturhuset

I kveld, (tirsdag 29. august 2023) stiller Høyre-representanten til en samtale i regi av Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn, Oslo, på Litteraturhuset i Oslo. Sammen med representanter fra andre politiske partier i hovedstaden.

Han ser fram til samtalen. 

– Det blir både interessant og spennende å høre hva partiene har å by på. Hvem vil satse på framtida når det gjelder tros- og livssynspolitikk, spør Juritzen. Selv går han til valg på en mer aktiv kirke,- tros- og livssynspolitikk.

Omar Samy Gamal, byråd kultur, idrett og frivillighet Oslo kommune
Omar Samy Gamal, byråd for kultur, idrett og frivillighet Oslo kommune

– Ikke ligget i en skuff

– Det er ikke riktig at rapporten har ligget i en skuff, sier byråd Omar Samy Gamal (SV) til Grav24.

– Vi har allerede fulgt opp flere av anbefalingene i rapporten, vi har søkt om at kommunen skal få overta forvaltningen av gravplassene fra Kirkelig fellesråd, og vi har støttet opprettelsen av et lokalt råd for tro- og livssynssamfunn, STL Oslo. Disse får en million til drift hvert år, sier byråden.

Han fortsetter med å fortelle at arbeidet med å legge fram en sak for bystyret ble litt forsinket under pandemien. Men nå ferdigstilles en sak som skal legges fram for bystyret, basert på denne rapporten («Tro det eller ei»). Denne byrådssaken legges fram i løpet av et par uker.

– Vårt byråd har stått for en ny linje i tros- og livssynspolitikken, det er vedtatt som et eget mål i kommuneplanen at Oslo skal være en livssynsåpen by, sier byråden.

Høyre gjorde mye mindre på dette området da de hadde makten, så dette er skudd over mål, avslutter Omar Samy Gamal som altså deltar i kveldens debatt i Litteraturhuset i Oslo.

Helhetlig tros- og livssynspolitikk

Et sentralt spørsmål fra arrangøren STL vil være hvordan Oslo kan føre en konkret og helhetlig tros- og livssynspolitikk?

Rapporten fra Tros- og livssynsutvalget pekte på sentrale utfordringer og fremmet forslag til en helhetlig politikk. De kom med flere anbefalinger og formulerte ti prinsipper som Oslo kommune bør legge til grunn i politikkutformingen.

STL skriver i sin invitasjon til debatten på Facebook at de lenge har hørt det skal komme en bystyremelding, men at den har latt vente på seg. 

STL Oslo spør nå og politikerne må svare under samtalen i kveld.

Powered by Labrador CMS