Fem glade jenter med det synlige bevis på førsteplassen for beste sosiale entreprenør. Selma Helene Bergedalen-Heggem (fra venstre), Ingrid Marie Kolstad Tangen, Amalie Sofie Polsrød Grotheim, Natalie Campher Fuglseth og Marte Tangen. I tillegg fikk jentene førstepriser for Beste elevbedrift og Beste grønne entreprenør samt en tredjeplass for Beste innovasjon.
Fem glade jenter med det synlige bevis på førsteplassen for beste sosiale entreprenør. Selma Helene Bergedalen-Heggem (fra venstre), Ingrid Marie Kolstad Tangen, Amalie Sofie Polsrød Grotheim, Natalie Campher Fuglseth og Marte Tangen. I tillegg fikk jentene førstepriser for Beste elevbedrift og Beste grønne entreprenør samt en tredjeplass for Beste innovasjon.

Tenkte «utenfor boksen» og vant flere priser med eget design av biokiste

Fem jenter fra Heistad skole i Porsgrunn lanserte kisten som førte til tre førstepriser og en tredjepris under Fylkesmesterskapet for elevbedrifter 2023.

Publisert Sist oppdatert

Ungt Entreprenørskap

  • Ungt Entreprenørskap er en ideell, landsomfattende organisasjon
  • Sammen med utdanningssystemet, næringslivet og andre aktører jobber de for å utvikle barn og unges kreativitet, skaperglede og tro på seg selv.
Biokista har et «fiffig design», enkel med et bærekraftig materialvalg.
Biokista har et «fiffig design», enkel med et bærekraftig materialvalg.

– Dette hadde vi ikke forventet, men samtidig hadde vi noen forhåpninger, sier en håndfull smilende og stolte jenter.

Elevene går i niende klasse på Heistad skole i Porsgrunn. – Vi har jobbet både på skolen og i fritiden og trent på pitchen, sier Natalie Campher Fuglseth (daglig leder for prosjektet), Selma Helene Bergedalen-Heggem, Ingrid Marie Kolstad Tangen, Marte Tangen og Amalie Sofie Polsrød Grotheim.

Prototype på sløyden

Prototypen av kisten har de selv laget på sløyden, godt hjulpet av lærer Tomas Bergstrøm. Og det er en «fiffig» kiste de har laget.

– Vi så at andre elevbedrifter valgte mer tradisjonelt. Vi hadde lyst til å gå etter noe andre ikke jobbet med, sier jentene. – Jeg hadde tenkt litt på hverdagsproblemer, skyter Natalie inn. – Jeg pitchet denne idéen til gruppa, og det ble full tenning i bånn, sier hun.

Motivasjonen lå i det å tenke utenfor boksen. De hadde ikke selv alle svarene, det løste de ved å ringe til helt fremmede mennesker.

– Litt skummelt i starten, men det gikk veldig fint.

Fem jenter som vant Fylkesmesterskapet for elevbedrifter i Vestfold og Telemark

– Mange syntes det var gøy at vi ringte. De lurte på hva slags materialvalg vi benyttet og hvordan vi tenkte å løse problemet med at tradisjonelle kister råtner seint, sier Amalie.

Ikke fullt så positivt mottatt i begravelsesbyrået

Kontakten førte dem også til begravelsesbyrå og mennesker som jobber med kister. – De var litt negative, og mente vi burde finne noe annet å jobbe med. Men, vet du hva: Vi likte idéen, så kontakten med begravelsesbyrået var en direkte årsak til at motivasjonen steg. Vi fortsatte arbeidet med prosjektet, sier de fem.

I Norge finnes et standardiseringsutvalg for kister og urner

Løsningen ble å ta kontakt med mange forskjellige, enkelte var eksperter på treverk, andre jobbet med stoff og noen jobbet med biobag produkter. – I stedet for å ringe de som jobbet med selve kistene, tok vi kontakt med de som jobber med de ulike delene. Til slutt kunne vi da sette sammen vår egen kiste, forklarer jentene.

Logo måtte til for kista.
Logo måtte til for den nye kista som gikk hen og vant tre førstepriser og én tredjepris under Fylkesmesterskapet Ungt Entreprenørskap.

Brukte mye tid på research

Elevene brukte dermed mye tid på research, som la grunnlaget for det gode resultatet. De er kjent med at nedbryting av kister er et problem på mange gravplasser. – Vår kiste skal brytes ned raskere enn tradisjonelle kister, mener de. En av årsakene til det er at de benytter seg av gode og gjennomtenkte materialvalg.

De nevner både lyocell (lages av cellulosemasse fra trær som f.eks. eukalyptus og bøk), biobag (samme som avfallsposer til håndtering av avfall) og rent kortreist treverk. Felles for materialvalget er at det er lett nedbrytbare materialer.

Vinneroversikt Fylkesmesterskapet i Vestfold og Telemark

Hva så med fremtiden for Biokista?

– Vi er jo ganske unge da, så det kommer nok ikke til å skje så mye med denne kisten. Vi trenger i alle fall veiledning i fortsettelsen, men er litt usikre på hvor vi skal begynne, avslutter fem glade niendeklassinger på Heistad skole.

Elevbedriftens produkt treffer flere bærekraftsmål og en tydelig utfordrer i dagens marked. Elevene viser til godt samarbeid. De har gjort grundige undersøkelser og vært i kontakt med flere bedrifter i bransjen. De har vist at de virkelig «tenker utenfor boksen». De har kommet langt i utviklingen og juryen er overbevist om at dette produktet kan bli en realitet.

Juryens begrunnelse av Beste elevbedrift






Powered by Labrador CMS